Magnis

Magnis - tai mikroelementas, kuris aktyvina daugiau nei 300 fermentų veiklą, dalyvauja angliavandenių, lipidų, baltymų, energijos apykaitoje, šilumos reguliacijos procese, plintant nerviniam impulsui, palaikant raumenų dirglumą.

Taigi, magnio trūkumas išsivysto ir dėl maisto ruošos technologijų, produktų apdorojimo būdų, dėl ko dalis vertingų medžiagų prarandama ir tai sumažina produktų biologinę vertę. Beje, perdirbant grūdus - netenkama net 80 proc. viso magnio kiekio (o grūdinėse kultūrose magnio yra daugiausia).

Sumažėjus magnio koncentracijai, dažniausiai sutrinka ne viena, o kelios organizmo funkcijos. Kyla rizika susirgti kraujagyslių sistemos ligomis, dažnai magnio nepakankamumas yra susijęs ir su širdies ritmo bei kraujospūdžio sutrikimais. Magnio stoka gali būti astmos, cukrinio diabeto (padeda subalansuoti cukraus kiekį kraujyje), osteoporozės, virškinamojo trakto, inkstų ir kitų organų negalavimų bei onkologinių ligų priežastis. Magnis yra ypač svarbus nervų sistemai, tad esant jo stygiui padidėja jautrumas stresui, atsiranda dirglumas, nuovargis, vargina prastas miegas. Taip pat gali pasireikšti galvos svaigimas bei skausmas, dėmesio sutrikimas, impulsyvumas, atminties pablogėjimas, depresija. Verta paminėti, jog magnis dalyvauja odos ląstelių apykaitos procesuose ir kolageno sintezėje, todėl magnio stoka organizme skatina senėjimo procesus.

Magnio trūkumas turi daugybę neigiamo poveikio kūnui:

  • Širdies bei kraujagyslių ligos
  • Koronarinė širdies liga
  • Medžiagų apykaitos sutrikimai
  • Insultas
  • Osteoparozė
  • Sumažėjusiu jautrumu insulinui.
  • Astma
  • Migrena ir galvos skausmai
  • Uždegimas
  • Problemos su vidinių kraujagyslių dangalu
  • Sumažėjas sportinis pajėgumas
  • Žarnyno problemos
18.10 €